Коцки со чоколадо и кафе: совршена комбинација која се топи во уста!
Потребни состојки за кора:
115 гр путер
50 гр шеќер
5 лажици какао
Лажица инстант кафе
1 изматено јајце
100 гр мелени бисквити
100 гр сечкани бадеми
50 гр кокос
Потребни состојки за фил:
115 гр стопен путер
5 лажици слатка павлака
2 лажици инстант кафе
240 гр шеќер во прав
2 лажици пудинг во прав (ванила)
Состојки за чоколаден прелив:
2 лажици путер
170 гр чоколадо
Какао во прав за посипување
Подготовка:
На пареа истопете ги путерот и шеќерот и додадете го какаото во прав. Во тоа додадете изматено јајце, мешајте една минута да се соедини масата. Тргнете го од оган, додадете ги смелените бисквити, бадемите и кокосот. Измешајте добро и ставете го во сад/калап 20×20 и израмнете ја добро масата.
Изматете ги пудингот во прав, путерот, слатката павлака и инстант кафето додека не добиете мазна смеса. Мешавината ставете ја преку смесата за кора и добро израмнете ја со шпатула.
Истопете го чоколадото со путерот на тивок оган, оставете го малку да се излади и ставете го преку филот.
Готовиот колач ставете го во фрижидер најмалку 3 часа за да се стегне. Сечете го на еднакви коцки.
На здравје!