Лажна баклава: Сочна торта со ореви (РЕЦЕПТ)
Иако повеќето се борат да ја намалат количината на шеќер, некои домаќинки тврдат дека се прави само шербет во сооднос – половина шеќер, половина вода – вистински шербет
Многу домаќинки знаат сличен рецепт, под разни имиња, заедничко е што станува збор за одличен десерт за кој не се потребни премногу напори, ниту пак состојките се нешто што тешко може да се најде.
Состојки:
600мл вода
1 чаша (од 200мл) шеќер
3-4 кришки лимон (може и повеќе)
За тесто:
5 јајца
1 чаша шеќер
1 чаша млеко
½ чаша масло
2 чаши мелени ореви
1 чаша пченичен гриз
2 чаши брашно
1 лажичка прашок за пециво
Подготовка:
Прво подгответе го сирупот – варете ги шеќерот и водата пет минути, додадете го лимонот и оставете да се излади.
Вклучете ја рерната на 200 степени и подмачкајте го плехот со масло и брашно.
Изматете ги јајцата со шеќер и измешајте ги сите други состојки. Печете околу 35 минути, можеби малку подолго. Истурете го изладениот сируп врз врелата торта, одозгора можете да посипете со мелени ореви. Оставете го да впие и уживајте во вкусниот колач. Ако сакате посочен, направете повеќе сируп. Иако повеќето се борат да ја намалат количината на шеќер, некои домаќинки тврдат дека се прави само шербет во сооднос – половина шеќер, половина вода – вистински шербет.