Највкусната штрудла со вишни и гриз

6 април, 2020
штрудла

Од изолацијата поради коронавирусот некои ќе излезат како врвни готвачи. Слободното време многумина го поминуваат во кујна каде ги подготвуваат веќе проверените, но и нови рецепти.

Некои научија да печат леб, некои станале мајстори за гулаш, а трети си се држат за слатките.

Во продолжение рецепт со кој многу од вас се веќе запознаени, а кој е едноставен за подготвување. Околу оваа штрудла нема многу работа, а резултатот е фантастичен, тешко дека ќе можете да останете на едно колаче. За рецептот може да се користат готови кори, а друга опција е да ги направите сами.

Секако , во недостаток на свежи вишни користете ги оние од тегла.

Рецепт за штрудла со готови кори

Состојки:

– 1 пакување готови кори

– 3 јајца

– 230 гр. шеќер

– 500 мл јогурт

– 300 мл масло

– 240 гр. гриз

– 2 пакетчиња ванилин шеќер

– 1 прашок за пециво

– 500 гр. измиени и исчистени вишни

– по желба шеќер во прав за посипување

Подготовка:

1. Во сад сматете ги целите јајца со шеќерот додека смесата не стане пенаста

2. Додадете го јогуртот, маслото, гризот, ванилин шеќер и прашок за пециво

3. Све соединете во едно

4. Корите поделете ги на три еднакви дела, за секоја штрудла ќе бидат потребни три кори.

5. На првата кора премачкајте дел од смесата

6. Поставете ја втората кора и неа премачкајте ја со смесата

7. Поставете ја третата кора и на неа премачкајте ја смесата

8. На третата кора распоредете третина од подготвените вишни

9. Завиткајте и направете штрудла

10. Повторете ја постапката со останатите две штрудли, но внимавајте да ви остане малку смеса за на крај

11. Сите три штрудли наредете ги на тава за печење обложена со хартија за печење

12. Така ставената штрудла премачкајте ја со остатокот од смесата од гризот

13. Ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени 40-45 минути

14. Готовата штрудла оставете ја да се олади

15. Пред ја ја послужите штрудлата наросете ја со шеќер во прав