Печени компири со сос од лук – едноставен рецепт за вкусен ручек

11 јуни, 2020
1585197975_01

Состојки:

  • 8 големи компири,
  • 3 пиперки,
  • 1 кромид,
  • 6-7 печурки,
  • рендано сирење или моцарела,
  • неколку тенки парчиња сланина или шунка,
  • нотка на прав од лута пиперка,
  • сецкан магдонос,
  • 2 лажици масло.

За сосот:

  • чаша јогурт,
  • 2 чешниња лук,
  • 1 лажица сок од лимон,
  • сол,
  • бибер.

Подготовка :

Измијте ги компирите, издлабете ги со лажица и ситно исецкајте ја пулпата. Измијте го зеленчукот и исечете го на мали коцки. Пржете го во растително масло со пирето од компири, зачинете со сол, бибер и папрака.

Наполнете ги компирите и печете ги 40 минути (190 степени).

Извадете ги печените компири од рерната и посипете ги со сосот. Ставете парчиња сланина веднаш над сосот. Печете уште 10 минути.