Полнет крап со зеленчук и ориз ќе ги воодушеви сите ваши сетила!

20 јуни, 2020
дфџ

Состојки:

1 парче крап големина 2-2,5 кг

3 компири

1 чаша ориз

1 кромид поголем

3 чешниња лук

1 морков

1 целер

сол

бибер

маслиново масло

сок од половина лимон

Подготовка: исецкајте половина кромид , морковот и целерот и пржете кратко во многу малку масло. Сварете го оризот во солена вода, а потоа додадете го во зеленчукот.Компирите се сечат на прстени дебели половина сантиметар. Зачинете ја оваа смеса со сол и бибер. Исцедете мешавина од сол, бибер и маслиново масло од внатрешната страна на исчистениот крап. Наполнете го затворете го со навој или чепкалки за заби и ставете во подмачкана тава. Ја преливаме со сосот од сол, бибер, маслиново масло и сок од лимон и во парчињата ставаме кромид и лук исечени на тенки парчиња. Печете на 200 степени за еден час и десет минути, додека рибата не се зацрвени. Послужете со зелена (или некоја друга свежа) салата.