ПОСНИ (ВЕГАН) РОЗЕН КОЦКИ: Најдобар рецепт за омилената торта со ореви!
Веганска / посна торта што нѐ потсетува на детството – Ова е најдобриот рецепт за розен коцки!
Торта што се топи во уста и предизвикува спомени од детството.
Ви донесовме рецепт за вашите омилени розен коцки во посна или веганска верзија!
Сигурно ќе ви се допадне комбинацијата на сочна и крцкава структура, како и аромата на ореви во тортата.
Состојки:
Кора:
120гр масло
200гр жешка вода
300гр шеќер во прав
500гр брашно
100гр брашно за поросување
1 лажичка сода бикарбона
Прстофат сол
Фил:
300гр мелени ореви
200гр бадемово млеко
200гр шеќер (или јаворов сируп)
3 лажици сок од лимон
200гр идниски оревчиња (потопени во вода преку ноќ)
Глазура:
250гр шеќер во прав
2 лажици жешка вода
1 лажица масло
2 лажици сок од лимон
1 лажичка сок од малини (за боја)
Подготовка:
Замесете го тестото за корите, поделете го на 7 еднакви делови. Расукајте во тенки кори од 1-2 мм. Печете во загреана рерна на 180 степени 3 до 4 минути (важно е кората да не се исуши). Покријте ги испечените кори со хартија за печење, завиткајте ги во кујнски крпи и ставете ги во ќеса.
Корите може да се подготват неколку недели однапред.
Потопете ги индиските ореви во вода и оставете неколку часа или преку ноќ. Процедете ги и изблендирајте ги исцедените ореви во каша. Ставете ги на страна.
ПРелијте ги со топло бадемово млеко мелените ореви и шеќерот.
Измешајте ги двете мешавини и додадете сок од лимон.
Глазура:
Додадете ги сите состојки во шеќерот во прав и добро измешајте за да направите мазна густа смеса.
Ако сакате зелена глазура, додадете спирулина.