Банофи пита: Десерт преполн со карамела која го одзема здивот! (РЕЦЕПТ)

30 декември, 2020
238281_shutterstock-284294030_ls

Состојки:

Кора:

125гр путер

275гр мелени бисквити

Фил:

175гр путер

175 гр шеќер

397g слатко кондензирано млеко

Потребно е уште:

2 средни банани

150 гр шлаг

шеќер во прав по вкус

ладно млеко колку што е потребно за шлаг

чоколадо за украсување

Подготовка:

Подмачкајте плех со масло. Растопете го путерот за кора на тивок оган, а потоа додадете го во мелениот бисквит и измешајте сè добро. Притиснете ја подготвената смеса добро на дното и на страните на садот, загревајќи ја кората. Кората добро изладете ја во фрижидер. Измешајте путер и шеќер во тава. Ставете го на оган и загревајте додека мешате додека не се стопи.

Потоа истурете кондензирано млеко и со постојано мешање, од моментот кога ќе зоврие, варете го на тивок оган околу 10-15 минути, додека масата не се згусне. Истурете го преку изладената кора во тава, а потоа оставете ја да се излади и затегне за да може да се редат банани одозгора. Исечете ги бананите на прстени, а потоа премачкајте ги преку полнењето.

Оставете ја смесата да се излади. Изматете шлаг најчесто со млеко и по вкус, шеќер во прав.

Ставете шлаг преку бананите во плех, а по желба украсете со рендано чоколадо. Пред сервирање, питата добро изладете ја во фрижидер, по можност преку ноќ.