Банофи пита: Десерт преполн со карамела која го одзема здивот! (РЕЦЕПТ)
Состојки:
Кора:
125гр путер
275гр мелени бисквити
Фил:
175гр путер
175 гр шеќер
397g слатко кондензирано млеко
Потребно е уште:
2 средни банани
150 гр шлаг
шеќер во прав по вкус
ладно млеко колку што е потребно за шлаг
чоколадо за украсување
Подготовка:
Подмачкајте плех со масло. Растопете го путерот за кора на тивок оган, а потоа додадете го во мелениот бисквит и измешајте сè добро. Притиснете ја подготвената смеса добро на дното и на страните на садот, загревајќи ја кората. Кората добро изладете ја во фрижидер. Измешајте путер и шеќер во тава. Ставете го на оган и загревајте додека мешате додека не се стопи.
Потоа истурете кондензирано млеко и со постојано мешање, од моментот кога ќе зоврие, варете го на тивок оган околу 10-15 минути, додека масата не се згусне. Истурете го преку изладената кора во тава, а потоа оставете ја да се излади и затегне за да може да се редат банани одозгора. Исечете ги бананите на прстени, а потоа премачкајте ги преку полнењето.
Оставете ја смесата да се излади. Изматете шлаг најчесто со млеко и по вкус, шеќер во прав.
Ставете шлаг преку бананите во плех, а по желба украсете со рендано чоколадо. Пред сервирање, питата добро изладете ја во фрижидер, по можност преку ноќ.