Десерт во чаша: Топла чоколада со Нутела
Чаша топло чоколадо со Нутела е загарантиранo го подобрува денот.
Сезоната на топло чоколадо кај нас започнува веднаш штом утринските температури паднат под десет степени и траат до првото пролетно кафе на сончевата тераса. Ако се прашувате како сè уште не ни е здодевно, клучот е да експериментирате со густината и вкусот.
Понекогаш готвиме и делумно го топиме растопеното чоколадо или какаото со намачкан лешник. Ова навистина е шеќерна бомба, но повремено треба да му се препуштите на моментот. Во воодушевување!
Состојки за две порции:
350 мл млеко ,120 мл слатка павлака + уште малку за послужување 50 гр Нутела, 100 гр црно чоколадо, ½ лажички екстракт од ванила
Подготовка: Загрејте ги кремот и млекото до вриење и прелијте ги со сецканото чоколадо и Нутела. Мешајте додека не добиете мазна смеса. Промешајте го екстрактот од ванила и истурете во стаклени чаши. Измешајте ја оладената слатка павлака и додадете ја на врвот.