Есен во чинија: Крем супа од моркови и ѓумбир, совршен избор за ладните дождливи вечери

29 септември, 2020
potaz-od-sargarepe-i-djumbira-2048x1499


Дали има поидеално време за супи и чорби од есента? Особено по часови и часови поминати во превоз, на пат кон дома, по напорниот ден. Дури и ако сте накиснале..

Изборот на зеленчук зависи од вас, а веќе пишувавме за варијантите со брокула, целер и јаболко, но и тиква и сланина. И овој пат, здраво, вкусно, и брзо јадење, кое ќе го подготвите без напор, дури и ако не сте навикнати да готвите. Од една страна, слатко-горчлив вкус на ѓумбир, од друга страна – сладок морков. Каква комбинација! Верувај ни, нема да се покаете. Па да започнеме.

Ви треба:

1 лажица маслиново масло

1 црвен кромид, ситно сецкан

3 чешниња лук

1 голем рендан морков

1 мал корен од ѓумбир, исецкан на парчиња

1 лажица јаболков оцет или свежо исцеден сок од портокал

3-4 чаши супа од зеленчук

хималајска сол

1 грст свежи листови магдонос

½ лимон

црн бибер

црвен мелен пипер


Загрејте го маслиновото масло во тава, на средна топлина, потоа додадете ситно сецкан црвен кромид, сол и бибер и оставете да врие додека кромидот не стане целосно мек (потребни се околу 5 до 8 минути). Повремено мешајте, а потоа додавајте лук и рендан морков и оставете да врие уште десет минути. Додадете мелен ѓумбир, јаболков оцет или исцеден портокал и 3-4 чаши супа од зеленчук. Намалете ја топлината и варете околу 12 минути, додека морковите не станат меки. Извадете ја супата од плочата за готвење, оставете ја да се излади, па ставете ја во блендер. Мешајте додека не се изедначи смесата. Додадете зачини и сок од лимон. Посипете бибер и црвена пиперка над делот што се сервира во чинија. Тоа е тоа.

escort - Korsan taksi