И актерка и домаќинка! Емилија Кларк сподели рецепт за нејзините омилени мафини! (РЕЦЕПТ)

2 октомври, 2020
емили кларк

Гответе како sвезди

Ако некој ни кажеше дека ќе се појави вирус што ќе го запре целиот свет, ќе му кажевме дека сигурно се шегуваше. Сепак, реалноста нè „плесна“ сите и нè натера да забавиме.

Зад нас се месеци во карантин, а сега Америка е во иста ситуација со Србија, што значи дека никој, па дури ни славните, не биле поштедени од карантински маки.

Многу јавни личности се свртеа кон вежбање, уметност, а голем број од нив кон готвење.

Иако за славната Емилија Кларк, односно Денерис Таргеријан од познатата „Игра на тронови“, не би се рекло дека е добра во готвењето, таа го сподели својот рецепт за мафини на Инстаграм и рече дека нема да се откаже од готвење, печење и подготвување десерти, без оглед дали е тоа во карантин.

Нејзин предлог се необични колачи од чоколадо од бел слез, кои, како што вели, не само што се убави за око, туку се и неверојатно вкусни.

Патем, ова е рецепт од познатата лондонска пекара „Primrose“, а сега, со малку напор, сите можеме да ги направиме нашите омилени колачи од познатата Денерис.

Состојки:

  • 115 гр добро квалитетно темно чоколадо (по можност со 70% какао)
  • 85 грама несолен путер (оставете го на собна температура пред чување)
  • 175 грама кафеав шеќер
  • 2 големи јајца
  • 185 грама обично брашно
  • 3/4 лажици прашок за пециво
  • 3/4 лажици сода бикарбона
  • Нотка на сол
  • 250 ml млеко (собна температура)
  • 1 лажичка екстракт од ванила

Состојки за полнење:

  • 3 белки
  • 3/4 чаши шеќер
  • Прстоват сол
  • 1/3 чаша вода
  • Половина лажичка екстракт од ванила
  • Маршмелоу

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 170 степени. Растопете го чоколадото, внимавајќи да не изгори, а потоа оставете го малку да се излади. Одделете ги жолчките од белките. Комбинирајте ги путерот и шеќерот со миксер, а потоа додадете ги претходно изматените жолчки во смесата. Потоа додадете ја растопената чоколада во смесата и добро измешајте. После тоа, во друг сад измешајте го брашното, прашокот за пециво, сода бикарбоната и сојата, а во посебен сад измешајте ги млекото и ванилата.

Прво, додадете мешавина од брашно и други состојки во смесата со чоколадо, а потоа и мешавина од млеко и ванила. Сега најважно е да се комбинира сето тоа добро. На крај, додајте ги изматените белки со лажица, но не треба да ја мешате смесата во овој чекор.

Наполнете ги корпите за мафини на две третини, а потоа ставете ги во рерна и печете 20-25 минути.

Подготовка на полнење:

Во тава со врела вода, измешајте ги белките, шеќерот, солта и водата. Гответе на средна топлина со постојано мешање додека не се раствори шеќерот (2 до 3 минути). После тоа, промешајте со миксер околу три минути, намалете ја брзината на ниско, додадете екстракт од ванила и продолжете да мешате сè додека не се соедини. Украсете ги мафините со овој прелив и по еден бел слез на секое колаче.

И тоа е тоа!

Малку напор, но колачињата ќе бидат божествени, земете го нашиот збор за тоа.