Најдобриот рецепт за оригинални италијански лазањи: Ручек за вистински гурмани

28 октомври, 2020
najbolji-i-najlaksi-recept-za-lazanje-830x0

Состојки:

500гр мелено јунешко месо

1 кромид

1 лук

3 лажички зачин

2 лажици пире од домати

2 чаши вода

500мл млеко

2 лажици брашно

50гр путер

малку магдонос

кори за лазањи

Месо: Динстајте кромид и месо на малку масло, кога месото е подготвено, додадете зачини и две чаши вода. Кога водата ќе почне да врие, исклучете го шпоретот и додадете две лажици доматно пире. Добро промешајте.


Бешамел: Ставете путер во шерпата да се стопи, а потоа додадете млеко и почекајте да се загрее. Потоа додадете две лажици брашно претходно измешано во малку ладно млеко (за да не се формираат грутки). Измешајте добро додека не се згусне. На крај додадете зачини и магдонос.

Тесто: Подгответе ја лазањата според упатствата од кесата, некои треба да се готват претходно, додека некои не, иако би било пожелно претходно да се готват затоа што ќе бидат повкусни.

Лазања:

Во мала тава наредете лазања, бешамел, фил од месо и малку рендано сирење. Вака наредете додека не се потроши материјалот. Последната кора истурете ја само со бешамел. Оставете го во фрижидер преку ноќ за да дозволите корите да го апсорбираат сосот со бешамел. Покријте ја тавата со фолија и печете околу 30 минути на 250 степени, а потоа отстранете ја фолијата и печете уште 20 минути на 200 степени. Кога ќе бидат подготвени, исклучете ја рерната, ставете рендано сирење на лазањите и вратете ја во рерна 5 минути, односно додека не се стопи сирењето.