Прекрасни њоки со печена брокула,сланина и пармезан!

11 октомври, 2020
њоки

Ова јадење е одличен избор бидејќи во исто време е многу вкусно и полно со витамини и минерали.

Потребно е помалку од еден час за подготовка, а сланината и пармезанот ќе му дадат посебна арома на јадењето
Состојки:
-поголема брокула
-помал карфиол
-70 гр путер
-100 гр сланина
-50 гр брашно -млеко
– 2 кг пармезан
-сол
-пипер
-морско оревче
-400 гр њоки тесто од компир

Подготовка:
Исчистената и исечена брокула и карфиол ставете ја на парчиња и зовријте во зовриена солена вода. По неколку минути исцедете ја бланковената брокула и ставете малку од сосот бешамел во сад за печење.

Посипете со сецкана сланина, наредете ги сварените њоки и прелијте со преостанатиот сос од бешамел.

Печете во загреана рерна на 180 ° C, околу десет минути. Кога ќе пожолти, посипете со пармезан, прелијте со врел путер и послужете.