Рецепт за совршената Маргарита! Идеално време да запловиме во убави спомени…

26 декември, 2020
download


За време на прохибицијата, текилата го најде својот дом меѓу американските илегални производители. Бидејќи стануваше сè потешко да се добие виски со катастрофален квалитет или џин произведен во када, американските љубители на алкохол започнаа да користат сладок нектар на мексиканската агава.

Американците толку често го посетуваа Мексико за да уживаат во добро време и алкохол, а како што се приближуваше кон крајот на 1936 година, потрошувачката на алкохол повторно стана легална во Америка, а патувањата во Мексико за уживање и забава беа драстично намалени.

Иако постојат многу легенди за потеклото на овој популарен пијалок, две од нив се најпознати.

Еден од нив вели дека еден од локалите што сè уште не ги затворил вратите бил само од Ирецот по име Маден, кој бил попознат во областа под прекарот Текила Дејзи.

Иако Меден призна дека потеклото на овој пијалок е среќна коинциденција, Маргарита наскоро стана еден од омилените пијалоци во Америка. (Маргарита на шпански значи Дејзи / маргаритка).

Друга легенда вели дека познатата актерка Марџори Кинг била гостинка во Тихуана во барот на Дени Херера. Херера открил дека актерката е алергична на сите жестоки пијалоци, освен на текилата, па и измешал пијалок и ја нарекол Маргарита, што е шпанска верзија на нејзиното име.

РЕЦЕПТ ЗА СОВРШЕНА МАРГАРИТА

За совршената маргарита, најважно е да се знаат вистинските пропорции и сè друго е лесно. Повеќето одлични шанкери користат сооднос 3: 2: 1, што значи попрецизно – во една чаша вкусна маргарита оди третина од текила, две третини од ликер, се препорачува Cointreau и една третина од сок од лимета.

Некои мајстори за коктели додаваат малку сладок сируп во смесата, но други сметаат дека тоа не е потребно.

Три главни течности

Првото нешто што ви треба е текила бланко („бело“) или послужавник („сребро“), стопроцентно направено од агава. Следното што ви треба е ликер од портокал, како Cointreau, но не треба да се обидувате да го замените со ликери со премногу интензивни вкусови, бидејќи она што сакате да го добиете е лесен и свеж вкус. Последната состојка, но не помалку важна, е сок од лимета, кој дава посебна нота, бидејќи неговата киселост совршено комбинира други вкусови.

Засладувач

Многу шанкери не додаваат засладувач во маргаритата, бидејќи самиот ликер Cointreau е обично доволно сладок, така што нема потреба да се додава шеќер. Но, ова не значи дека рецептот за маргарита не може да се прилагоди на различните желби и вкусови. Во маргарита можете да додадете сладок сируп добиен со растворање на шеќер во вода. Едноставно ставете чаша вода и чаша шеќер во сад и варете на тивок оган додека шеќерот не се раствори целосно.

Сол

Некои луѓе сакаат маргарита со солен раб, други не, но правилото е дека со вистинска маргарита доаѓа солен раб. Познато е дека солта се користи при готвење разни јадења затоа што го подобрува вкусот, а тоа е токму она што го прави со маргарита. Имено, солта го балансира вкусот на маргарита со намалување на киселоста на сокот од вар. Ако не сте сигурни дали маргарита е подобра со сол или без сол, добро е да ставите сол на само половина од работ на чашата.