Вкус кој се памети: Намаз од печени пиперки и леб!
Овој намаз може да го послужите со зеленчук на скара, како сос со месо, или може да го намачкате на леб.
Состојки: 3 поголеми црвени пиперки
8 чешниња лук
200 гр застоен леб
150 гр печени бадеми
50 мл шери оцет
100 мл маслиново масло
1 лажица црвен пипер
1 лажичка сол
Подготовка: Печете пиперки додека површината на зеленчукот не стане црна. Не грижете се, црната кожа на пиперките гарантира одличен вкус на намаз. Кога пиперките се готови, префрлете ги во сад и покријте ги со фолија за малку да се изладат. Во меѓувреме, истурете маслиново масло во тавата и испржете го исчистениот лук на парче во неа. Печете со постојано мешање околу три минути додека кромидот добие убава златно жолта боја. Потоа извадете го кромидот од тавата. Ставете коцки стар леб во истото масло и тавче и пржете додека не станат крцкави. Излупете тиква, изрендајте ја и ставете ја во мешалка заедно со лук, леб, бадеми и оцет. Мешајте додека не добиете мешавина што личи на ајвар. Додадете сол и бибер до готовиот намаз и зачинете со малку црвен пипер.