Запечени тестенини со сирење и брокула: Кремасто и неверојатно вкусно (РЕЦЕПТ)
Состојки:
450 грама тестенини
400 грама брокула
2 лажици путер
30 грама брашно
1 мал кромид
3 чешниња лук
500 мл млеко
350 мл супа од зеленчук
250 грама рендано сирење чедар
100 гр рендан пармезан
30 грама презла
Сол и бибер
Подготовка:
Гответе ги тестенините во солена вода во согласност со упатствата на пакувањето. Три минути пред крајот, додадете брокула, па гответе заедно. Кога ќе се сварат, добро исцедете ги тестенините. Растопете го путерот на тивок оган, а потоа додадете ситно исечен кромид и лук. Да врие додека не омекне, а потоа додадете го брашното. Додека мешате, полека додавајте млеко и супа. Оставете сосот да се крчка додека не се згусне, мешајќи повремено. Извадете го сосот од оган, промешајте пармезан и додадете сол и бибер по вкус. Пренесете ги тестенините и брокулата во голема тава путер, прелијте го со сосот и посипете ги со лебни трошки. Печете 20-30 минути во рерна загреана на 200 Целзиусови, додека сирењето не се стопи и добие златна боја.