Збогатете ја празничната трпеза со овие префинети Рафаело топчиња
Највредните меѓу нас Божиќни колачиња започнаа да ги печат уште пред доаѓањето на празниците. Што воопшто не е лошо, особено затоа што колачињата може да се замрзнат и да се извадат од фрижидер кога е потребно. Можете исто така да додадете божиќни рафаело топки во вашата колекција колачиња: дали самото име не звучи феноменално? Овие фини колачиња навистина имаат прекрасен вкус и нивното правење е многу лесно. На крајот на краиштата, уверете се самите
Состојки
• 300 гр чоколадо (бело)
• 160 гр трошки од кокос
• 100 гр путер
• 100 гр шеќер во прав
• 1 пакет ванилин шеќер
• 4 лажици сок од портокал
• 4 лажици рум
• 1 пакетче бадеми (цели)
• трошки од кокос тркалање завршени топки
Подготовка
1. Се топи белото чоколадо и путерот. Потоа измешајте го со шеќер во прав, ванилин шеќер и трошки од кокос.
2. Земете свеж портокал, исцедете го сокот и додадете 4 лажици во смесата. Додадете уште 4 лажици рум (ако не сакате алкохол, додадете уште 4 лажици сок од портокал).
3. Ставете ја готовата смеса во фрижидер неколку часа. Кога смесата ќе се стврдне добро, формирајте топчиња и ставете бадеми во секоја од нив.
4. На крај, топчињата превртете ги во уште малку трошки од кокос и ставете ги во калапи од хартија.