28 мај, 2020

Состојки:

За 6 лица

  • 500 гр мазно брашно
  • 1 свеж квасец (40 g)
  • 1 лажичка шеќер
  • сол
  • 2 лажици масло
  • околу 250 мл вода
  • 1 димена шунка (приближно 1 кг)

Подготовка:

1. Измијте ја шунката во топла вода и исушете ја. Ако веќе солена, можете да го оставите во ладна вода неколку часа, или претходно да ја вриете и изладите.

2. Квасецот дргобете и промешајте го во топла вода, додадете го шеќерот и оставете го да се крева 5 минути. Во брашното додадете ја, солта, маслото, здробениот квасец и додајте топла вода, замесете мазно тесто. Оставете го на топло место да се крева околу 30 минути. Потоа превртете го и ставете ја шунка во средина.

3. Завиткајте ја шунката со тестото и добро залепете ги рабовите. Вака припремената шунка ставете ја во подмачкана тава за печење и печете ја во рерна на 200°C околу 80 минути.

4. На половина печење покријте го тестото со хартија за печење за да не потемни премногу.

5. Оставете ја шунката да се излади, а потоа исечете ја заедно со лебот. Служете ја печената шунка со сос од рен, варени јајца и велигденски салати.

Остави коментар

Почетна // Eat & Drink Story // Шунка печена во тесто за леб
Горе