Велигденска корпа од тесто: Оргинална декорација за свечената трпеза! (ВИДЕО, РЕЦЕПТ)

19 април, 2020
Велигденска корпа од тесто: Оргинална декорација за свечената трпеза! (ВИДЕО, РЕЦЕПТ)

Потребно е: 800 грама брашно; 1 квасец; малку топла вода, 1 лажица шеќер, 40 мл масло; 200 мл млеко; 200 мл вода; малку сол.


Подготовка: Активирајте го квасецот со малку топла вода и 1 лажица шеќер. Активираниот квасец ставете го во брашното, па додадете го маслото, млекото, водата и солта. Месете го тестото. Потоа, оставете го тестото да се одмори и нарасне околу 20 минути.
Од добиеното тесто, направете корпа како што е наведено во упатството во видеото: