Во Кина го пијат секојдневно: Овој топол пијалок е „бомба“ за имунитетот, а клучот е во 4 состојки!
Во време кога неколку стотици илјади нови случаи на корона вирус се регистрираат дневно низ целиот свет, силниот имунитет е клучен. Домашните и светските експерти истакнуваат дека сега најважно е да се зголеми внесот на витамини Ц и Д, како и цинк и фолна киселина.
Топла чаеви, пилешка супа, билки, мед, лук … се што јадевме и пиевме како деца за да се заштитиме од вирусот, сега конзумираме секој ден. И ние често ги „користиме“ докажаните природни лекови на другите нации.
Циметот има посебно место во кинеската народна медицина и се смета за една од најдобрите природни состојки за настинка и грип. Обично се користи во комбинација со чај и свеж ѓумбир, а се покажа дека го зајакнува имунитетот и ги ублажува дигестивните проблеми.
А, еве како да направите чај што се пие секој ден во Кина …
Состојки:
2 дл вода
2 лажички цимет
1 лажица мед
1 лажичка рендан свеж ѓумбир
3 лажици сок од лимон
Подготовка:
Вечерта ставете цимет и мед во врела вода пред спиење. Додадете го следниот свеж ѓумбир, потоа сок од лимон и покријте го со чинија. По половина час, испијте половина од овој пијалок, најдобро е пред спиење. Другата половина испијте ја наутро на празен стомак.