Жените масовно готват чоколадни торти, а еве ја причината зашто го прават тоа!

15 септември, 2020
2219931_stockphotochocolatecheesecakewithhazelnuts429785584_ls

Без разлика дали правите торта со глазура од чоколадо или сочен куглоф со глазура од ликер од јајца – глазурата на тортата останува вистински предизвик за повеќето домаќинки. Глазурата од чоколадо често не може да се исече многу добро кога се лади.

За да изгледа сè совршено, постои едноставен трик:

Кога тортата и глазурата ќе се оладат, исушете ја една минута со најмало количество топлина на фенот за да го направите глазурот фино поставен и прекрасно сјаен. Ќе видите дека тортата ќе изгледа од излог на слаткарница или од книги за рецепти.

Сочен куглоф со ликер од јајца и малини

Состојки

За тестото ви требаат:

• 175 грама мек путер

• 100 грама шеќер

• 4 јајца

• 80 грама сирење рикота

• 250 грама интегрално брашно

• 1 вреќа прашок за пециво

• 250 милилитри ликер од јајца

• 150 грама замрзнати малини

За глазура:

• неколку лажици ликер од јајца

• шеќер во прав

• 3 лажици сок од лимон

Подготовка

1. Подмачкајте калап за куглоф со малку путер и загрејте ја рерната на 170 степени.

2. Изматете го мекиот путер со шеќерот во кремаста смеса. Додадете жолчки, белки, рикота, интегрално брашно и прашок за пециво и измешајте сè околу две минути. На крај додадете го ликерот од јајца.

3. Наполнете 2/3 од тестото во калап за куглоф и ставете слој замрзнати малини врз тестото. Покријте ги малините со преостанатото тесто и израмнете.

4. Печете го куглофот околу еден час.

5. Извадете го куглофот од калапот на решетката за печење и оставете да се излади.

6. Измешајте малку шеќер во прав, сок од лимон и ликер од јајца за глазурата. Нанесете ја глазурата над тортата.