2 000 фирми затворени во месец април во еден од најубавите градови во поранешна Југославија

14 мај, 2020
grad-split-6-830x0

Процентот на невработеност е за 11 % поголем за разлика од истиот период минатата година.

Секторите во градот Сплит кои се најпогодени од здраствената пандемија се оние кои се занимаваат со туризам и угостителство, а и убавото време и намалувањето на мерките за заштита не се премногу ветувачки.

Општинските власти на Сплит ја анализирале вработеноста и дошле до податоци кои се поразителни, односно се затвориле 2 000 фирми, а со тоа околу 8 000 луѓе останале без работа. Бројот на ново пријавени невработни лица е 3 800 според анализата, што е за 11 % повеќе отколку истиот период минатата година.

  • Податоците се многу лоши, односно има 88% помалку новоработени отколку во 2019 год, а најголема загуба имаат претрпено секторите кои даваат туристички услуги со заработка во април од 400 000 евра за разлика од минатогодишните 21 милион евра – објави Јоже Томаш, претседател на сплитската комора за туризам.
  • Голем број на објектите кои се отворија поради големата туристичка побарувачка последниве неколку години сега останаа затворени бидејќи немаат за кого да работат – рекла Јелена Табак, угостителка.