„Бев во автомобилот со Флојд, тој не се спротивстави. Се чудеше што се случува“

6 јуни, 2020
гјгхјхк

„Џорџ Флојд не се спротивстави на апсењето и ги следеше инструкциите на полициските службеници пред неговата смрт,“открива неговиот пријател Морис Лестер Хол. Хол (42) беше со Флојд во автомобилот во моментот на апсењето што на крајот доведе до смрт на Флојд, откри Хол за CNN.

Фаталната средба започнала кога полицијата се приближила до двајцата додека седеле во автомобил. Флојд седел во седиштето на возачот. Еден службеник дошол на страната на автомобилот каде што бил Хол и го прашал за лична карта, а потоа Хол слушнал бучава од спротивната страна каде друг службеник се обидувал да го скрши прозорецот од страната на Флојд.

„Пристапот на полицијата беше погрешен од почеток, тие пристапија на начин што го уплаши Флојд, а тој се обиде да ја смири ситуацијата – вели Хол и открива дека Флојд ги прашал службениците што сакаат, а еден му рекол да ги стави рацете управувачот по што го извадиле. Џорџ се крена на колена и се прашуваше зошто користат таква сила и зошто го апсат. Па, тој беше таму, тој не бегаше, не му беше јасно – рече Хол.

Потоа Флојд бил одведен на улица и иако не ги слушнал повеќето од зборовите офицерите, го видел како лисици на Флојд на подот обидувајќи се дадојде до воздухот. Тогаш на Хол му било речено дека може да замине, и мислел дека неговиот пријател бил одведен во медицинска клиника.

„Дури следниот ден Хол открил дека починал!“

И на социјалните медиуми – вели Ешли Мекфарлејн, адвокат на Хол. „Гледањето на тоа видео следниот ден од тој агол … Ужасно е“, рече Хол.

Смртта на Флојд на 25 мај предизвика стотици илјади Американци да протестираат низ Соединетите држави за да бараат правда за Флојд и казна за четворицата полицајци вклучени во инцидентот. Ова на крајот успеа и сите службеници беа обвинети. Најсериозни обвиненија се за Дерек Шовин, сега поранешен полицаец, кој со коленото го притиснал вратот на Флојд. Сепак, протестите во многу градови излегоа надвор од контрола, оставајќи многу згради и бизниси ширум Америка да бидат оштетени, запалени и уништени.