Француските лекари открија досега непознати последици од вирусот на корона: Од тромбоза до оштетување на мозокот!

9 мај, 2020
Naslovna

Она што започна како болест на грип со треперење, главоболки и треска, се прошири во текот на изминатите три месеци во цел „каталог“ на синдроми кои влијаат на скоро сите органи од мозокот до бубрезите.

Новиот корона вирус може да предизвика драматична реакција во имунолошкиот систем, предизвикувајќи неселективен напад познат како цитокинска бура, во која страдаат и вирусите но и телото.

Лекарите дури и се сомневаат дека во текот на изминатите неколку недели зад хоспитализациите на неколку десетина деца во Њујорк, Лондон и Париз се крие ковид-19, на кои им е дијагностицирано ретко воспалително нарушување, слично на синдромот на токсичен шок. Најчесто ги напаѓа малите деца и тоа е болна состојба која ги напаѓа ѕидовите на артериите и може да предизвика откажување на органите.

Десетици медицински студии во последните неколку недели ги опишаа другите потенцијално фатални ефекти, вклучувајќи мозочни удари и срцеви оштетувања. Оваа недела, научниците од Катедрата за урологија при Медицинскиот факултет Нанџинг ги опишаа во списанието „Nature Review“ пациенти кои развиле ретка уринарна компликација и акутна бубрежна инсуфициенција.

Забележале и „драматични промени“ кај машките хормони.

„Една од десет илјади е сè уште многу. Откако се опоравија од  ковид-19 “, младите мажи кои сакаат да имаат деца треба да одат на консултации за плодност“, заклучиле тие.

„Ако станува збор за честа болест, тогаш компликациите се ретки – вообичаени“, изјави за АФП консултантот за заразни болести, д-р Бабак Јавид од универзитетската болница Кембриџ.

Постојат повеќе од 3,8 милиони потврдени случаи на „Ковид-19“ ширум светот, но вистинската епидемија, која вклучува непризнаени и асимптоматски случаи, ќе биде на скала „десетици, а можеби и стотици милиони заразени“, посочува тој.

Лекарите од првите редови на борбата против пандемијата уште од самиот почеток бараат „обрасци“ на развој на болести.

“Од почетокот ни беше кажано да обрнуваме внимание на главоболките, треска и лесна кашлица. Потоа додадоа течење на носот и гребење во грлото. После тоа, дигестивни проблеми вклучително и болка во стомакот и тешка дијареја”, се сеќава Силвија Монои, матичен лекар од Париз.

Списокот на симптоми стануваше се подолг: лезии на кожата, невролошки проблеми, силна болка во градите, губење на вкус и мирис.

Помалку од еден процент од третираните пациенти имале некои други симптоми како што се напади, осип или конјунктивитис.

Французите го објавија својот список на симптоми на 5 мај. Срцевите проблеми, тромбозата на црниот дроб, белодробната емболија и оштетувањето на мозокот кај пациенти со ковид-19 се поврзани со згрутчување, според многу неодамнешни студии.

Други ја опишаа слабоста на бубрезите, па дури и блокада на уредот за дијализа.

„Кога некој развива тешка форма на ковида-19, тие можат да имаат проблеми со згрутчување и се чини дека тоа е многу, многу почесто отколку кај други вирусни инфекции“, додава д-р Јавид.