Имаме ПОТВРДА дека огромното морско чудовиште постои! Траг од борба на два “ѕвера” ја открија вистината за долго очекуваниот доказ!(ВИДЕО)

14 јуни, 2020
mega-shark-vs-giant-octopus-30

Трагите за борба на грбот на ајкулата се доказ дека постои огромно морско животно, кое може да порасне до 13 метри во должина, утврдиле научниците

Трагите од пипалата на огромното морско суштество биле снимени на задниот дел од ајкулата долга повеќе од два метра, морски предатор кој нурка до 300 метри под површината во потрага по храна, пренесува Livescience.

Снимката е снимена во близина на Хаваите од фотографот Дерон Вербек. На снимката е прикажана ајкула на кои се воочливи кружните и испреплетени траги, карактеристични за цефалоподите.

Она што е особеноаинтригирачки е големината на овие траги, што укажува дека е последица на жестоката битка помеѓу двата ѕверови и дека и двајцата биле огромни по големина, во должина најмалку два метра и многу веројатно дури и повеќе.

Студијата објавена во „Journal of Fish Biology“ покажува дека ова се траги од џиновско морско животно, познато и како „фантом од длабочините“. Тие претставуваат мистериозни жители на длабоките делови на океанот и можат да достигнат должина од 10 до 13 метри. Многу малку се проучени, бидејќи тие живеат на големи длабочини, поголеми од 300 метри под површината. Тоа е причината зошто тие не се на дофат не само на научниците, туку и на предатори како што се ајкулите.

Сепак, ајкулата на која се пронајдени трагите, познат како океанска белоперка е еден од предаторите што може да стигнат до џиновската морско животно. Бидејќи и таа се спушта до 300 метри под површината, патеките на двете животни лесно може да се пресечат.

Научниците тврдат дека има три вида на гигантски животни кои живеат во водите околу Хаваите. Како што додаваат, ова е прв пат да се регистрираат толку големи траги од пипала на џиновско животно на ајкула, но тие тешко можат да утврдат точно кој прв ја започнал борбата.

Врз основа на изгледот и длабочината на раните, но и фактот дека ајкулата нема друга видлива повреда, тие претпоставуваат дека таа го нападнала џиновското животно прва.