Најголемиот страв во врска со Коронавирусот станува реалност?!

29 мај, 2020
1b276273-resize-820x0x100

Коронавирусот повторно ќе се појави кога ќе заврши летото, речиси се сигурни експертите за заразни болести, но не знаат колку ќе биде сериозна целата ситуација.

Светската здравствена организација даде претпоставка за тоа како би можел да изгледа Коронавирусот во наредните месеци.

  • “Додека се уште трае првиот бран, а бројот на заразени се зголемува од ден во ден, инфекциите би можеле ненадејно да “скокнат” во било кој момент.” – пренесува CNN.

Мајк Рајан, извршен директор на Светската здравствена организација, вели дека може многу лесно да дојде до втор бран, доколку ситуацијата остане онаква каква што e.

Вториот бран може да биде многу полош и од првиот, а дали на есен можеме да го очекуваме, најмногу зависи од тоа како се однесуваме денес. Во тој случај, вирусот би се ширел со огромна брзина и најверојатно, би зафатил различни региони од светот во различно време. Во овој случај, здравствениот систем се очекува да претрпи огромен притисок.