Најиздржливото суштество на светот може да издржи 25 часа радијација како во чернобил, научниците открија како!

30 август, 2020
coverrr


Најиздржливото суштество на светот, кое припаѓа на видовите на долговечни , издржува топлина од 150 степени Целзиусови и екстремно ниски температури во вселената, може да живее неколку години откако ќе се исуши и ќе го издржи притисокот шест пати повисок отколку во ровот Маријана, на најдлабоката точка на нашата планета.


Молекуларниот биолог Џејмс Кадонага и неговиот тим од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, објаснија како функционира. – Видовме дека има два дела. Едната се врзува за хроматинот, а остатокот формира еден вид облак, кој ја штити ДНК од хидроксилни радикали.

Хроматинот е комплекс во клетките што содржат ДНК, а хидроксилните радикали се високо реактивни соединенија кои се произведуваат во клетките под дејство на јонизирачко зрачење. Тардиграда може да биде изложена на овие честички кога нивните мовливи влажни живеалишта ќе се исушат.