Несторовиќ во одбрана на Новак: го вреѓаат зашто го мразат

27 април, 2020
Novak-Djokovic

Пулмологот проф. Д-р Бранимир Несторовиќ ја коментираше изјавата на Новак Џoковиќ за вакцините на телевизија.

Пулмологот проф. Д-р Бранимир Несторовиќ беше гостин на емисијата Хит Твит на Пинк и рече дека Србија излегува од епидемијата на корона вирусот, дека вонредната состојба ќе трае „уште неколку недели“ најмногу и дека тогаш ќе можеме да си честитаме.

Несторовиќ, исто така, рече дека Србија ќе има „под 200 мртви“ и дека ќе биде далеку под другите европски земји по стапка на смртност, и ја коментира изјавата на Новак Џоковиќ за вакцините околу кои се крева многу прашина во светот.

„Новак беше мој пациент на почетокот на кариерата, но затоа кога одеше на турнири на Вимблдон, почнаа да го мразат … Затоа сега и го навредуват заради изјавата за вакцини, вакцина која дури и не постои, а прашањето е кога воопшто ќе се направи. Луѓето седат на тастатурата, пишуваат твитови, објавуваат работи на Фејсбук … Тие го мразат, а вакцината е само изговор “, рече Несторовиќ.

Коментирајќи го развојот на вакцината – наводно има дури 70 можни вакцини во светот – Несторовиќ кратко рече дека не знае кога ќе се направи, но знаел дека има „големи интереси“ и дека приходите од вакцината би биле „околу 450 милијарди долари“.

ВАЖНО!

Според најновиот пресек на 26 април во 15 часот, во Србија се разболеле 8.042 лица, а 156 лица починале.

Здравствените центри функционираат како амбуланто за корона вирусот и ако некој почувствува симптоми на вирусот, веднаш оди во здравствениот центар. Исто така, се прават тестови за Ковид 19 на веб-страницата на Министерството за здравство во Србија.