Оваа земја има 95 милиони жители, а ниту една жртва од корона вирус: Еве што направија поразлицно од остатокот на светот!

1 мај, 2020
корона

Виетнам е земја со население од над 95 милиони луѓе, но досега се пријавени само 270 лица заразени со вирусот корона, од кои 222 веќе закрепнале. Уште зачудувачки, во оваа земја, досега, никој не починал како последица на ковид 19. Како е можно?

Еве што виетнамците направија поинаку од остатокот на светот!

Виетнам има толку добар резултат благодарение на строгиот  мониторинг на луѓето со кои беа во контактиран и масовното тестирање (повеќе од 210.000 дневно), особено во подрачја со висок ризик веднаш по избувнувањето на епидемијата на Вухан.

Виетнам целосно го стопираше првиот бран на вирусот од Кина, меѓу другото, благодарение на строгите контроли на патување во Кина и враќањето на Виетнамците кои имале симптоми на короната на вирусот.

Лекарите во оваа земја во моментов се соочуваат со најважната битка за животите на трите критични пациенти кои се на респиратори.