Пензионери навлечени на КОКАИН! Овој тренд станува загрижувачки.

2 септември, 2020
кокатин

Пензионерите на возраст од 90 и повеќе години се повеќе се хоспитализираат за употреба на кокаин, покажа истражувањето на британската национална здравствена служба.

Во извештајот се наведува дека 10 постари пациенти биле примени во болница со ментални нарушувања и однесување поради употребата на тој лек.

Анализата покажува зголемување на бројот на лица на возраст од 60 години и повеќе кои биле лекувани од нарушувања поврзани со кокаин за 88 проценти од 2009 година, кога биле пријавени 45 лица, во споредба со 379 лица оваа година.

Според податоците на Службата, бројот на малолетници хоспитализирани за употреба на кокаин е ист како и минатата година, но е петпати поголем од пред десет години.

Д-р Емили Финч, од Факултетот за зависност при Кралскиот колеџ за психијатрија, вели дека зголемувањето на бројот на пензионери кои земаат дрога е поврзано со долг животен век, зголемување на чистотата на лековите и пад на нејзината цена.

Таа посочува дека овој тренд е „длабоко загрижувачки“

„Многу луѓе не сфаќаат дека употребата на кокаин може да предизвика ментални здравствени проблеми, што може да доведе до тоа луѓето да завршат во болница“, рече д-р Финч.