Децата на оваа возраст никогаш не треба да носат маска за лице бидејќи постои ризик од задушување!

19 април, 2020
tan2020-3-162016278030-830x0

Понекогаш маските носат повеќе штета, отколку корист.

Додека многу владини службеници и медицински експерти ги советуваат луѓето да носат маски за лице кога излегуваат надвор за да спречат ширење на вирусот, педијатрите велат дека може да биде штетно за бебињата.

Британскиот центар за контрола и спречување на болести објави дека новороденчињата имаат мали дишни патишта, така што маската може да направи повеќе штета отколку добро, а лекарите предупредуваат дека може да предизвика задушување.

„Децата под двегодишна возраст никогаш не треба да носат маски поради ризик од случајно гушење“, рече д-р Мајк Капело, неонатологот во детската болница „Парк Риџ“ во Илиноис.

Малите имаат многу мали дишни патишта и немаат доволно сила да реагираат и да спречат задушување во случај маската за лице да ги спречи да дишат номинално – додаде д-р Капело.

Затоа родители бидете внимателни!