Експертите тврдат дека короната е најподмолен вирус досега, поради една карактеристика што го одделува од другите болести!

13 мај, 2020
korona

Ковид-19 не е само респираторно заболување, туку влијае на целото тело, а лекарите забележуваат цела низа необични и застрашувачки симптоми и синдроми, пишува денес Си-Ен-Ен.

Си-Ен-Ен го наведува примерот на 38-годишен пациент кој бил во релативно добра состојба за првите 10 дена од инфекција со коронавирус и не бил во групата на ризик.

„ Тој имаше благи симптоми и малку кашлица, па беше дома “, рече д-р Ссон Венгетер, васкуларен хирург во NewYоrк.

Сепак, тогаш се појави изненадувачка последица на Ковид-19.

Пациентот се разбудил со треска и бил толку слаб што не можел да оди. Имено, утврдено е дека коронавирусот може да предизвика згрутчување на крвта, а овој млад човек имал голем згрутчување на крвта во главната артерија.

Брзата дијагноза и хируршко отстранување на тромбот со катетер го спаси пациентот.

Лекарите кои лекуваат пациенти со вирусот на корона забележуваат низа синдроми, вклучувајќи згрутчување на крвта од сите големини во телото, откажување на бубрезите, воспаление на срцето и имунолошки компликации.

„ Едно нешто што е фрустрирачко е дека оваа болест се манифестира на многу различни начини “, рече д-р Скот Бракебриџ, доцент во тимот за хируршка медицина на Факултетот за медицина на Универзитетот Флорида.

Во некои случаи, вирусот на корона има сериозни последици за дишењето, а во други се чини дека доведува до стагнација на органи во неколку системи.

Иако станува збор за респираторен вирус, јасно е дека кај некои луѓе влијае на целото тело и се чини дека директно напаѓа некои органи.

Едно од проблемите што најмногу ги загрижува експертите е нападот на КОВИД-19 врз обвивките на крвните садови, што предизвикува неприродно згрутчување на крвта.

Вирусот се појавува со локален воспалителен одговор што доведува до некоја од овие тромбози.

Други екипи на лекари пријавиле невообичаени мозочни удари кај помлади пациенти, како и пулмонална емболија, што е медицинско име за згрутчување на крвта во белите дробови.

Еден од најопасните синдроми што може да биде поврзан со КОВИД-19 е „синдром на педијатриско воспаление“.

Градот New York пријави 52 вакви случаи, рече градоначалникот Бил де Бласио во вторникот, а Министерството за здравство објави дека истражува во 100 случаи во тој контекст.

Синдромот се карактеризира со постојана треска, воспаление, лоша функција на еден или повеќе органи и други симптоми кои потсетуваат на шок, велат од група педијатри.

Случаи на Кавасаки болест кај деца се забележани и во некои географски области, рече ревматологот од детската болница во Бостон, д-р Мари Бет Сон.

Болеста на Кавасаки вклучува воспаление во зидовите на артериите со средна големина и може да го оштети срцето, а можно е дека таа е предизвикана од одговор на имунолошкиот систем познат како бура на цитокини, велат лекарите.

„ Имунолошкиот систем премногу реагира на вирусот и бидејќи тоа се воспалителни заболувања, прекумерната реакција може да предизвика Кавасаки-болест “, рече д-р Глен Будник, педијатар во New Jersey.

Дури е можно антителата што децата ги создаваат на КОВИД-19 да создадат имунолошка реакција во организмот, сметаат некои лекари.

Друг симптом на коронавирус е збунувачки, но помалку загрижувачки, а тоа е што пациентите пријавуваат црвена или виолетова боја и оток на ножните прсти.