“ХАГ” му возврати на Трамп! “НЕ ГИ ПРИЗНАВАМЕ САНКЦИИТЕ НА САД”.. што следи?!…

13 јуни, 2020
tramp

Меѓународниот кривичен суд (МКЦ) во четвртокот изрази незадоволство од одлуката на американскиот претседател Доналд Трамп да воведе економски санкции на судските службеници за да го одврати судството од прогон на американските војници. Претседателот на Собранието на земјите-членки на МКС, судијата О-Гон Квон, ги отфрли во соопштението мерките кои „ги отежнуваат нашите заеднички напори за борба против неказнивоста за злосторства и нашите напори да се изведат пред лицето на правдата сторителите на масовни злосторства“.

Оваа слика има празен alt атрибут; Името на датотеката е 104035859_703872253733316_186610152283939729_n.jpg

   Доналд Трамп, кој повеќе пати го критикуваше Меѓународниот кривичен суд, во четвртокот дополнително го крена гласот со одобрување економски санкции за да го одврати судството од прогон на американските војници за нивната наводна вмешаност во тортура на затворениците во конфликтот во Авганистан. Ова е директен одговор на одлуката донесена од судот со седиште во Хаг, Холандија, во март со којa се одобри покренување истрага за воени злосторства и злосторства против човештвото извршени во Авганистан, и покрај противењето на администрацијата на Трамп. Истрагата, барана од страна на главниот обвинител Фату Бенсуд, вклучи, меѓу другото, и злосторства, наводно, извршени од американски трупи во земјата во која Соединетите држави водат најдолга војна во својата историја од 2001 година. Обвиненијата за тортура беа испратени и до ЦИА.

  • „Ова е последeн во низата невидени напади врз МКЦ, независно меѓународно судско тело“, се вели во одделното соопштение на судот. „Овие напади се ескалација и неприфатлив обид за напад врз владеењето на правото и судските процедури на судот“, додаде тој. „Тие бараат да влијаат врз работата на службените лица на МКЦ во контекст на независни и објективни истраги и непристрасните судски процедури на судот“, заклучува тој.