Неверојатно колку е богат овој човек: Светот наскоро би можел да го добие првиот трилионер

16 мај, 2020
џеф

Според истражувањето на консултантската компанија „Копмарисун“, сопственикот на „Амазон“, Џеф Безос, ќе достигне статус на првиот трилионер во историјата во историјата.

Тој ќе го заземе тоа место и покрај пандемијата на корона вирусот, или токму заради тоа. Иако тој донираше милијарди долари за борба против пандемијата, оваа состојба всушност значително ја зголеми неговата нето вредност.

Во првиот квартален извештај на Амазон се вели дека тие имале приход од над 75 милијарди долари (во првите три месеци од 2020 година).

Во клубот од трилионери, во последната година и половина, се сменија некои компании, како Apple, Microsoft и Alphabet. Во исто време, се зголеми богатството на Безос.

Порасна за 34% во последните пет години, така што вкупно „тежи“ 28 милијарди долари. Ако овој тренд продолжи, тој ќе биде трилионер до 2026 година – кога ќе има 62 години.

Според овие статистики, Марк Цукерберг би можел да стане најмладиот трилионер на светот во 2036 година.