ПРОТЕСТИТЕ станаа МОДА. Јапонија денес на нозе… полицијата малтретирала Курд (видео)

7 јуни, 2020
japonija

Стотици луѓе од различни националности протестираа во Токио против расната дискриминација, полициската бруталност во знак на солидарност со демонстрациите за убиството на Афроамериканецот Џoрџ Флојд во САД.

Демонстрантите носеа пароли на јапонски, но и на англиски „Животот на црнците е важен“ и „Доста е“, како и „Без правда нема мир“.

Протестот следуваше откако беше објавено видео на социјалните мрежи на кое се гледаат како јапонски полицајци агресивно сослушувајќи Курд 22 мај.

– Надминувањето на надлежностите при сослушувањето на странците од страна на полицијата е универзално. Сега треба да проговориме – изјави еден од демонстрантите.