Трамп :„Ова е прекрасен ден за Џорџ Флојд“

6 јуни, 2020
трамп.PNG 2

Американскиот претседател Доналд Трамп денеска одржа прес-конференција за падот на невработеноста во САД, истакнувајќи дека американската економија доживува силен пораст како „ракета“ и ветува брзо закрепнување од изолацијата наметната од новата пандемија на коронавирус.

„Сега веројатно се случува најголемото економско закрепнување во американската историја и нема да застане на ова, ќе продолжи“, рече Трамп во Белата куќа. „Никој не го очекуваше ова“, додаде тој.

Трамп рече дека закрепнувањето во вистинска смисла на зборот ќе се случи во текот на 2021 година, инсистирајќи на тоа дека САД ќе може да се справат со пандемијата.

„Ова е прекрасен ден за Џорџ Флојд“

Трамп зборуваше на прес-конференцијата скоро цел час. Тој не одговораше на прашања од новинарите.

Се осврна и на протестите за убиството на Џорџ Флојд, кој беше погребан вчера.

„Се надевам дека Џорџ ќе погледне во нас и ќе рече:„ Она што се случува во нашата земја е прекрасно “. “Ова е прекрасен ден за него, прекрасен ден за сите. Ова е прекрасен ден за сите нас кога станува збор за еднаквоста”, рече Трамп.

На прашањето на новинарите да објаснат што точно значи кога тој вели дека ова е прекрасен ден за Флојд, Трамп само се оддалечил повторувајќи: „Ова е прекрасен ден“.

Американците беа потресени од големи протести против полициската бруталност по атентатот на Флојд минатата недела, иако во последниве денови тие беа нешто помалку насилни.

„Еднаква правда по закон мора да значи дека секој Американец прима еднаков третман во секоја средба со полицијата без оглед на расата, бојата на кожата, полот или верувањето, полицијата мора да постапува со нив фер“, рече Трамп.

„Сите видовме што се случи минатата недела, не можеме да дозволиме да се случи тоа“, рече тој.