Диносаурус доби име по рок легендата Дејвид Боуви!

10 мај, 2020
боуви

Заради ѕвездастиот облик на главата, еден диносаурус кој живеел на Земјата пред 75 милиони години го добил името Стеласаурус, по глам рок ѕвездата Дејвид Боуви. Диносаурусот бил долг 20 стапки, а неговото име претставува омаж на “Starman”, песната на покојниот пејач.

“Тоа е омаж на “Starman” на Боуви бидејќи черепот му бил целосоно ѕвездаст”, изјавил палеонтологот Џек Вилсон.

Инаку, оваа глава е пронејдена во близина на Монтана, недалеку од границата со Канада.

Овој диносаурус бил хербивор.