АРКАН ЗА ПРВ ПАТ ЗАПЛАКА НА НЕГОВИОТ ПОГРЕБ: Никој никогаш не го видел Жељко да плаче се до убиството на еден пријател во Стокхолм

3 јуни, 2020
arkan 0

По убиството на неговиот пријател во Стокхолм, Ражнатовиќ им се закани на шведските власти дека ако веднаш не ги казни сторителите , ќе се одмазди убивајќи шведски војници во рамките на СФОР во БиХ.

Драган Јоксовиќ Јоксо (42) беше водач на југословенската мафија во Шведска. Роден е во Пљевља. Како млад, претепал офицер на ЈНА, а пред строгата казна што следела, побегнал во странство.

Висок над два метри, тежок повеќе од 120 килограми и екстремно силен,  брзо беше прифатен меѓу југословенските криминалци во Европа, како Љубе Земунец, Чента, Јуза, Гишка и Аркан. Големиот Јоксо, како што беше наречен – гигантска сила, за време на тепачката тој сериозно претепа воено лице, кое претставува сериозен прекршок, но заради тоа, тој наскоро стана еден од најдобрите пријатели на Жељко Ражнатовиќ.

Во Шведска, тие се заедно ограбувале, но и еден на друг си ги организирале бегствата од затвор, за што на широко се пишувало во шведскиот печат во тоа време. Јоксо работел и како обезбедување на славните. Кога шведската принцеза беше киднапирана, безбедносните служби се обратија на Јоксо за да им помоге преку своите врски во подземјето, а среќниот крај на оваа заврзлама – ослободување на принцезата без никаква повреда, му донесе голема популарност во таблоидите, кои го нарекуваа Голем Јоксо и Јоксо Див. Тој се појави во видеото за шведската евровизиска песна ’86, а во оваа земја е направен документарен филм за него, наречен „Приказна за Јоксо“.

Очигледно, тој бил човек на Аркан задолжен за шверц на алкохол и цигари во скандинавските земји. Инспекторот на Интерпол, Кенет Виман, го следеше овој Црногорец дванаесет години.

– Беше скоро невозможно да се соберат докази против него. Сите јазици на сведоците беа врзани во јазол при самото спомнување на името на Јокса. Сите се плашеа од суровите методи што ги користеше.Се плашеа од него како од самиот ѓавол – изјави Виман за шведските таблоиди.

ДРАГАН ЈОКСОВИЌ ЈОКСО (42)

Убиен на 4 февруари 1998 година во Стокхолм

Еден од најдобрите пријатели на Аркан.Тој прв пат беше виден како плаче на погребот на Јоксовиќ

Тој бил осуден само еднаш, кога бил уапсен со кокаин во џеб. Поминал два месеци во затвор, а тоа е целата затворска кариера на овој човек, кој важеше за крал на подземјето во Шведска.

Убиен од зад грб на 4 февруари 1998 година, во фоајето на Солвал Хиподром во Стокхолм, додека чекал во ред да постави облог. Дваесетгодишниот финец Јан Ранинен, зависник од дрога бил ангажиран од ривалските банди. Го застрелал двапати одблизу во главата, а потоа уште двапати во телото. Го фрлил пиштолот и побарал од полицијата да го уапси.

Жељко Ражнатовиќ Аркан беше познат како човек кој никој не го видел да пупти солза. Плачеше на погребот на Драган Јоксовиќ.

Ова убиство имаше огромен публицитет во западноевропските медиуми. Парискиот Ле Монд на 24 февруари напиша дека Аркан испратил четири атентатори во Шведска за да ја подмири сметката со оние што наредиле убиство. Некои таблоиди тврдеа дека Аркан се заканил дека ќе им се одмазди на шведските власти доколку не ги откријат и казнат нарачателите што поскоро, убивајќи шведски војници во СФОР во Босна и Херцеговина. На терен, во Босна, безбедносните мерки, наводно, биле зајакнати веднаш после тоа.

Сепак, Аркан енергично ги негираше сите овие тврдења. Во интервју за „Шведски експрес“, тој рече буквално: „Шведската полиција зборува сешто, тоа е најпроста глупост!“ Убиецот на Јоксовиќ беше осуден на доживотен затвор.