Ѕид од ајкули? Рајски остров чиј подводен свет крие прекрасна тајна

1 мај, 2020
остров на ајкули

Сивите гребенски ајкули се ноќни животни, така што во текот на денот тие се одмараат и собираат сила за ноќен плен. И не, тие не се вегетаријанци, но тие исто така не ги напаѓаат луѓето.

Факарава е правоаголна корали атол долга околу 60 километри и широка околу 21 километар во Тихиот океан. Со површина од 1.112 квадратни километри, тој се смета за втор по големина остров на островите Туамоти во Француска Полинезија.

На прв поглед, Факарава изгледа како уште еден рајски остров со песочни плажи и кристално чиста вода што ве поканува да пливате. Но, под нејзината површина лежи зачудувачки свет кој особено ги развеселува нуркачите.

Јужниот дел на островот е познат како Ѕид од ајкули, бидејќи овие животни се собираат во неговиот подводен свет. Поточно, се верува дека ова место има најголема концентрација на сиво гребенско куче во светот (ајкули).

Локалното население не успеало да ги избррои сите, но се верува дека има повеќе од луѓе на островот. Треба да се напомене дека има повеќе од 800 души во Факарава. Голем број сиви ајкули се додадени на фактот дека тие се заштитени од 2006 година и им е забрането лов.

Сивите ајкули се ноќни животни, така што во текот на денот тие се одмораат и собираат сила за ноќната потрага по плен. И не, тие не се вегетаријанци, но тие исто така не ги напаѓаат луѓето. Не е изненадувачки што ова место е исклучително популарно кај ентузијасти за нуркање.

Како изгледа кога нуркате во Факарава, проверете го видеото на Great Big Storyja.