Ги користете ги секој ден, а незнаевте дека „доаѓаат од вселената“

22 април, 2020
odiseja-u-svemiru-2001-620x350

Од интернет и навигација, до градници и самолепливи траки …


Кога мислиме на „вселенските“ технологии, т.е. оние што се користат при производство на разновидна опрема неопходна за истражување на вселената, повеќето луѓе не ни размислуваат дека користат некои од нив на дневна основа. И за тоа колку овие технологии се присутни во нашите животи и колку ги користиме секој ден.

Комуникација и навигација

Овие две области се меѓу првите во кои вселенската технологија најде примена. Интернетот, сателитската телевизија и GPS системите се токму „вселенски“ изуми. До почетокот на нивното распоредување, имаше проблем при воспоставување постојана комуникација меѓу просторот и Земјата, а оригиналните сателити служеа како еден вид мост и комуникацијата беше одложена.

Безжични алатки

Благодарение на „вселенските“ технологии, безжичните алати станаа реалност и дојдоа во нашите животи. Мисијата Аполо направи вежба за безжична бушилка  за да се тестира од површината на Месечината.

Стакло отпорно на гребење

Голем број честички од прашина патуваат во вселената со огромни брзини, што може да го оштети стаклото на шлемовите на астронаутите. Во 1970-тите, Центарот за истражување на Луис разви специјална заштитна обвивка од дијамант-јаглеродна структура. Овој слој е 10 пати поотпорен на гребење од обичното стакло, а денес се користи во голем број на различни производи од стакло.


Медицински костуми

Кога вселенскиот лет со човечката екипа стана реалност, стана јасно дека во нулта гравитација, моторните вештини на луѓето станаа компромитирани. Се јавува атрофија на мускулите, се намалува волуменот на коските и оневозможена е координација на движење. За да се спречат негативните ефекти од нулта гравитација, советските лекари и психолози развија костуми за обем на работа што го доведуваат локомоторниот систем на астронаутите во состојба на стрес. „Медицинските костуми, создадени на истиот принцип, сега се користат за лекување на луѓе со локомоторни проблеми, како церебрална парализа или Паркинсонова болест, како и за рехабилитација на ефектите од мозочен удар“.

Безбоен градник

Верувале или не, безбојните градници ги имаме  благодарение на „вселенската“ индустрија. Материјалот од кој тие се изработени (поликристал), беше создаден од НАСА бидејќи овој материјал пренесува инфрацрвено зрачење.

Тефлон тава


Тефлон и самолеплива трака се најпознатите и најчесто користени производи создадени како резултат на развој на технологии за освојување простор. Иако беа пронајдени многу пред човекот да биде пренесен во вселената, за време на вселенските летови, лентите и тефлонот станаа широко распространети .