Први го преминале океанот пред 30 милиони години. Мајмуни отпатувале од Африка до Јужна Америка

15 април, 2020
pjimage (7)_1000x0

Доказите од фосилот за сега исчезнатите примарни видови сугерираат дека праисториските мајмуни отпатувале повеќе од 900 милји на природни сплавови.

Иако модерните мајмуни се прилично умни, фосилите пронајдени близу границата на Перу и Бразил откриле колку биле навистина паметни нивните предци.

Новата студија откри дека екипажот на сега изумрените мајмуни го преминале Атлантикот со природен сплав, од Африка до Јужна Америка – пред 35 милиони години.

Според Смитсонијан, предците на денешните мајмуни Капучини и волнените мајмуни први пристигнале во западната хемисфера пловејки на сплавови од дрва и земја.

Студијата на Универзитетот во Јужна Калифорнија, објавена во научно списание, тврди дека сосема поинаков, сега истребен вид го сторил истото.

Според Си-Ен-Ен, експертите сега веруваат дека овој праисториски вид на парапицид, наречен Ucaialipithecus perdita, направил патување од 900 километри за време на тропскиот дожд. Најфантастично, нивниот помал раст можеби е тоа што им овозможи да преживеат такво патување.

„Би било исклучително тешко, иако многу мали животни со големина на Ucaialipithecus би биле поповолни од поголемите цицачи во таква ситуација, затоа што ќе им треба помалку храна и вода за да им обезбедат сплав од вегетацијата“, рече авторот на студијата, Ерик Сеиферт.

Сеиферт открил сет од четири фосилизирани заби од оваа втора група примати на бреговите на Рио Иру, Перу. За овој вид, се сметаше дека живееле во Африка сè додека палеонтологот не открил докази од стара карпа.