Зошто е во ред да да ја мразите својота најдобара пријателка? Понекогаш.

23 април, 2020
MV5BMTA1MjA0NDE4NTBeQTJeQWpwZ15BbWU4MDY5NjYxMzIx._V1_

Вашиот Инстаграм е полн со идилични слики од женски пријателства од кои произлегуваат поддршка, соросност, лојалност, пожртвуваност … Се прашувате дали навистина сте толку лоши во изборот на луѓе не само на слики, туку и меѓучовечки односи во реалниот живот…

Се разбира. Навистина нема потреба да се чувствувате лошо додека ги гледате hashtags  #sisters, #familywechoose и  #soulmates со совршено направени фотографии од беспрекорно рафинирани жени  кои изгледаат како да можат веднаш едни на други да донираат бубрези или половина црн дроб.

Малку сте разочарани што немате ниту коса, ниту другарка, ниту фотографии за да уловите дечко на инстаграм. Па, ако се обидете навистина напорно, можеби ќе можете да ископате стара фотографија од себе и вашата најдобра другарка…

Па, дали во ред да си признаеме  дека имате многу различни чувства за вашата најдобра пријателка (или жени во вашиот „круг“)дури го гледаме светот на совршените женски пријателства на кои секојдневно сме сведоци на Инстаграм.

 И покрај тоа што неспорно ги сакате и не можете да си го замислите животот без нив, понекогаш ви се будат интензивни негативни емоции како што се љубомора, разочарување, чувство на занемарување …

 Дебора Танен, професор по лингвистика и автор на „Ти си единствената на која можам да кажам“  Внатре во јазикот на пријателствата на жените “вели дека е сосема нормално. Иако терминот конкурентност е претежно поврзан со мажите, во смисла на тоа дека нивните пријателства имаат конкурентен карактер (кој ќе биде подобар во бизнисот, спортот, жените кои ги освојуваат…), жените се подеднакво, ако не и поконкурентни, но на  поинаков начин.

„Тие се натпреваруваат на емотивно ниво“, објаснува Танен. За нив е важно што им е важно на своите другарки, а довербата игра голема улога во тоа. Тие споделуваат различни аспекти на животот, не само позитивни, туку и негативни, како израз на блискост и можност едни на други да знаат колку им е грижа. Но, ако се пробие тој биланс, тешко е да се врати. Ние сме склони, вели Танен, на нагли паузи на пријателства без објаснување или можност дадена на другата страна да ја претстави својата „одбрана“, а несогласувањата често се случуваат кога се појавува „конкуренција“.

Можеби станува збор за нов пријател кој добил премногу внимание или нов човек кој бил прераспореден во слободното време. Во такви ситуации може да се појави чувство на помалку вредност, љубомора или чувство на неблагодарност на „другата страна“ за сè што направивме за неа, и ако овие емоции останат непрепознатливи премногу долго, пријателството може да се расипе. Затоа е клучно да комуницирате сè што ви пречи во пријателска врска што е можно поскоро. Ако го направите тој разговор на време, овие проблеми ќе можат слатко да ве смеат …