Интервјуто со Аркан после кое новинарот е пронајден мртов!

3 септември, 2020
arkan

Постојат повеќе шпекулации за Жељко Ражнатовиќ Аркан отколку што е навистина познато. Што направил, која е вистината и кои се урбаните легенди, од каде потекнува неговото големо богатство, од кои мотиви се борел и дали сторил сè што му се препишува, засекогаш ќе остане тајна што ја однел во гробот.

Zeljko Raznatovic “Arkan” | Balkan Insight

Откривме некои од наведените работи преку полициски и новинарски истраги по неговото убиство. Но, има едно интервју, една снимка што сними ретка пригода во која Аркан ја отвори душата и одговараше на сите прашања на новинарите. Гостувањето во емисијата „Мојот гостин – неговата вистина“ со новинарот Ристо Џого се случи во 1994 година. Денес, 26 години подоцна, ниту новинарот, ниту славниот гостин не се живи.

Неколку месеци по ова интервју, на 12 септември 1994 година, мистериозно почина во Зворник новинарот Ристо Џого, еден од ретките со кои Аркан споделуваше приказни од неговиот живот.

Вистината за неговата смрт никогаш не е откриена. Официјалната верзија тврди дека станува збор за несреќен случај во кој Џого паднал од терасата на хотелот „Видиковац“ во Дрина, од каде што бил изнесен од нуркачи. Една од верзиите вели дека тој бил убиен од непријателите на српскиот народ.

Според третата верзија убиството на Ристо Џого го организирал Жељко Ражнатовиќ Аркан, а причина за неговата смрт било токму ова интервју, односно новинарот наводно продал необјавени делови од разговорот на Хаг.

Во годините кога беше објавено интервјуто, Аркан сè уште беше командант на Српската доброволна гарда и водач на Партијата на српското единство. 60-минутниот разговор со него беше објавен само еднаш, а еве за што зборуваше Аркан во него:

Приказната за налозите за апсење во седум западни земји е исто толку актуелна денес, како и во 1994 година. Запрашан да објасни дали е тоа вистина или не, Аркан вели: Сум бил насекаде, но имам своја компанија во Англија и секој новинар сака да го знае името на компанијата со цел да ја стави на црната листа и да пропадне. А, фактот што се издаваат потерници за мене е гласина, пред сè од нашите непријатели кои шират пропаганда. Како гласините дека умрев, дури ме погребаа и сите можни светски медиуми ја објавија веста Си-Ен-Ен, Њујорк Тајмс “. вели Аркан и вели дека во тоа време тој не сакаше ништо да негира, но еден ден мораше да стави крај на таа приказна.