Камила одлучи да проговори за семејното насилство

30 јуни, 2020
fghfgh

По повод 24-часовниот фестивал „Жените на светот“, што се одржа во саботата, 72-годишната војвотка од Корнвол реши да зборува јавно за семејното насилство. Имено, сопругата на принцот Чарлс стана амбасадорка на непрофитното здружение „Безбедни животи“, како дел од кое преку видео повик зборуваше за еден од горливите проблеми во општеството.

„Не е убаво да се зборува за тоа и мислам дека тоа е токму еден од најголемите проблеми. Семејното насилство е табу тема подолго време, луѓето едноставно престанаа да зборуваат за тоа “, започна Камила за време на разговор преку Интернет со основачот на WOW, Џуд Кели и Сузан Џејкоб, извршен директор на„ SafeLives “.

Како што реков претходно, тишината е корозивна затоа што остава жртвите да се срамат и да се чувствуваат виновни. Сакав да го тргнам превезот на оваа тишина и да натерам повеќе жени, деца и мажи да зборуваат за нивните искуства. И се случува полека, но е такво трауматско искуство што мислам дека некако се затвора во преградата во нив, и многу е тешко да се најде клучот за да се отклучи “, објасни 72-годишната Камила, додавајќи дека таа е особено загрижена за бројот на жртви во семејното насилство што дополнително ќе се зголеми заради изолација предизвикана од коронавирус.