ГОЛЕМИОТ ХИТ НА ЗДРАВКО ЧОЛИЌ КРИЕ НАЈТРАГИЧНА СУДБИНА! Таа молеше да не биде силувана, а потоа се самоуби

3 септември, 2020
4oli4

Здравко Чолиќ го посвети големиот хит „Таа спие“ на Милица Костиќ, која почина пред 44 години откако падна од 11 кат на кулата Рубин во Крушевац уште во 1974 година, бидејќи сакаше да се спаси од силување.

Милица била студентка на средното медицинско училиште во Крушевац и која била украсена со искреност и одговорност, тогаш непознато момче ја однело во станот за измама, за да наводно ја повика својата девојка. Младиот човек беше еден од петте насилници кои сакаа да направат групно силување заедно со нив.

Дечкото и кажал на Милица какви се неговите намери и и рекол да се соблече, што таа го одбила и му рекла да ја пушти. Младиот човек бил упорен и се обидел да и се соблече облеката, а Костиќ плачел и го молел да ја пушти да излезе од собата.

Еден од насилниците им рече на другите да ја пуштат, со следниот коментар:

„Таа е невина, не сакам да ја допирам“, рече момчето.

За жал, Милица не беше ослободена. Девојчето се обиде на сите можни начини да ги спречи да ја силуваат. Плачеше и ги молеше, но не вредеше. Бидејќи сакала да си ја спаси честа, решила да побегне. Кога останала сама во собата, скокнала од прозорецот на 11-ти кат.

Таа е тешко повредена и пренесена во болница. Инспекторот Добривоје Стефановиќ разговараше со Милица, која беше во сериозна состојба.

Ја прашав: „Каде бевте?“

Милица одговори: “Бев на училиште. Со моите пријатели …” Требаше да имаат нешто – како писменост. Потоа повторно се разбуди и рече: „Отидов со некое момче на единаесеттиот кат да и се јавам на неговата девојка“.

Ја прашав: „А што направивте?“

Таа рече: „Тој човек ми рече дека девојчето има строги родители и јас само треба да и се јавам“. Потоа повторно заспа. Неколку минути подоцна, Милица се разбуди и рече: „Бевме на единаесеттиот кат“. Таа рече дека кога излегла ја видела во лифтот.

Ја прашав: „Дали скокнавте сами или ве туркаше некој?“

Таа рече: „Самостојно скокнав низ прозорецот“.

Прашав: „Зошто?“

Таа рече: „Не можев повеќе да издржам … Само така можев да си ја зачувам честа“.

После тоа, Милица падна во длабока кома, од која, за жал, не се разбуди.