Откриена е непријатната вистина за тоа како се снимаат секс-сцените во филмовите

25 јуни, 2020
клмкм

Постојат два вида режисери кога станува збор за секс сцени – оние кои мислат дека спонтаната симулација на секс пред камерите има подобра проодност кај публиката и со оние кои ги планираат овие сцени детално, со бројни повторувања и понекогаш со ангажирање на дублери. Сите сме помислиле „Сакам секс како во филм“ барем еднаш во нашите глави, а сега е откриено што всушност се случува на сетот на вакви сцени. Режисерот зборува за сè што е планирано со актерите, тие минуваат низ сите движења и допирања заедно, а строгите договори пропишуваат како ќе изгледа сè. Ова е точно она што Нил Патрик Харисон го открил за својата секс сцена во филмот „Gone Girl“ на Дејвид Финчер.

Од почетокот ви е јасно дека овие „жешки сцени“ воопшто не се жешки. Следниот чекор е снимање, што може да трае со часови. Токму тоа се жалеше Џастин Тимберлејк за време на снимањето на филмот „Friends with benefits“. Тешко е да се замисли дека се бореше да се фотографира со Мила Кунис, но тој вели дека бил исцрпен поради бројните повторувања на секоја од секси сцените.

Употребата на двојници не е невообичаена, па затоа Исла Фишер изјави дека имала неколку трик двојки за улогата во филмот „Wedding Crashers“, едната за секс сцена, другата за рамката во која нејзините гради се видливи и една кога нејзината позадина е главната ѕвезда на сцената. Покрај тоа, таканареченото снимање „зад вратата“ често се користи кога само камерманот, режисерот и актерите се на сетот. Значи, сите се порелаксирани, па резултатот е подобар.

Режисерот Жан-Марк Вале, кој работел на „Dallas Buyers Club“, меѓу другото, вели дека тоа се случува, иако е ретко кој било од актерите да се возбудува за време на снимањето. „Сепак, тие се голи луѓе кои се допираат едни со други“, додаде тој.