Најдолгите скалила на светот кои се отворени само еден ден во годината

17 мај, 2020
61863494-niesen-svicarska

Петстотина луѓе секоја година во јуни се обидуваат да го соборат рекордот од саат и две минути долж швајцарската планина Ниесен на Аплпите. Настанот се случува една годишно и на него учествуваат само најспремните.

Патека се состои од 11 674 скалила , во должина од 3.4 км која швајцарците ја нарекуваат пирамида поради нејзиниот специфичен изглед. Скалилата се изградени во 1910 година за потребите на работниците кои ја одржуваат жиларата со која може и на полесен начин да стигнете до врвот.

Ушесниците на врвот ги очекува величествен панорамски поглед на природата, планинските врвови како и градовите Spieza, Interlakena i Kaderstega.

Како изгледа трката може да видите на видеото.