Не би поверувале! Местата во авионот кои имаат најмногу бактерии и вируси

1 мај, 2020
авион

Нема простор за паника кога патувате, но треба да се има предвид дека авионите се населени од бактерии и вируси, исто како и сите други најчесто користени јавни места, и затоа мијте ги рацете …

Повеќето комерцијални авиони сместуваат од 150 до 350 патници на летот, а со оглед на густиот распоред за патување, темелното чистење не е толку вообичаено како што треба. Ова не значи откажување на сите летови и патување со автобус, или купување билет за воз, туку да се биде свесен за тоа со што се занимаваме – како и да носиме марамчиња или средства за дезинфекција за рацете.

Многумина би биле изненадени, но тоалетот не е најпрљавиот дел од авионот. Иако дефинитивно треба да ги миете рацете темелно откако ќе ја допрете рачката и другите области на кои најчесто се допираат, среќата е што тоалетите се чистат редовно.

Микробиолозите предупредуваат дека рачките на столчињата и масицките на расклопување на авионите имаат осум пати повеќе бактерии и вируси отколку копчето за ослободување на тоалетот. Затоа, избришете ги со марамчиња за дезинфекција пред употреба.

Отворите за проветрување и вентилација над главата се исто така високи на списокот на најпрљави делови на авион. Според истражувањето, некои патници дури и ги допираат седум пати за време на летот за да добијат повеќе воздух или да го намалат нивното дување, додека исто така оставаат „свој белег“ како патогени бактерии кои можат да преживеат со денови.

Иако не можеме да избегнеме ставање на појасот, микробиолозите советуваат да употребуваме марамчиња за да ги дезинфицираме и потоа да ги дезинфицираме и рацете после ставање на појасот.

Нема место за паника кога патувате, но мора да бидете свесни дека авионите вријат со бактерии и вируси, исто како и сите други најчесто користени јавни места, затоа соодветно мијте ги рацете.