Опра Винфри – што да направите кога ќе ви се случи животен пад: ова е клучот за успехот на секоја личност!

21 мај, 2020
opra

Опра Винфри – секој од нас ќе падне барем еднаш во животот, но тогаш е важно да се направи една клучна работа! Ова е клучно за вашиот успех …Опра Винфри е една од најпознатите мотивациони говорници во светот, а нејзините совети за успех инспирираат многу претприемачи, успешни деловни луѓе и секој кој сака да оствари лични амбиции преку процесот на позитивна трансформација, пишува Ловесенза.Еден од подобрите мотивациони говори е секако говорот што Опра го даде на Харвард пред неколку години, а тој е посветен на сите што треба да соберат сила на својот пат кон успехот.

Ви пренесуваме дел од инспиративниот говор на Опра Винфри:

Не е важно колку далеку можете да одите. Во одреден момент, ќе мора да се сопнете, затоа што постојано го надоградувате вашето ниво на амбиција. Кога сакате да достигнете колку што е можно повисоко, митот за Икар предвидува дека е сосема можно да паднете. Во тој момент, сакам да го запомните следново – Нема неуспех. Неуспехот е само животот кој се обидува да не придвижи во друга насока. Моментот кога ќе паднете на патот кон успехот само  во моментот изгледа како неуспех.Во ред е да се чувствувате лошо во тој момент. Дајте си време да жалите за тоа што мислите дека сте го изгубиле, но клучно е да учите од секоја грешка. Грешките се таму за да нè натераат да бидеме такви што навистина сме, а потоа да дознаеме кој е нашиот следен вистински чекор.Вистинскиот предизвик во животот не е размислување за тоа што сакате да бидете, туку кои сакате да станете. Тоа е животна приказна за нашата вистинска цел. Кога се сопнувате и паѓате, важно е да си поставите следниве прашања:

Како се викам?

Која е мојата дарма (што ме одржува во живот)?

Која е мојата крајна цел?

Без разлика со какви предизвици, проблеми или разочарувања се соочувате на патот, ќе најдете вистински успех и среќа ако имате само една цел. Навистина во животот секој од нас има само една цел – да го исполниме највисокиот и вистинскиот израз на нас како човечки суштества. Вие ја максимизирате вашата вистинска природа со користење на вашата енергија за да се воздигнете себе си, вашето семејство и луѓето околу вас.

Од време на време ќе се сопнувате, паѓате, сигурно секој од нас ќе го доживее тоа, без сомнение. Ќе поставувате разни прашања и ќе имате големи сомнежи за вашиот пат. Но, ако сте водени од тивкиот глас на вашето внатрешно битие, верувајте дека сè ќе биде добро. Сакајте го вашито внатрешно ЈАС; негувајте го и поддржувајте го и ќе бидете среќни, успешни и ќе преземете значајни чекори за да постигнете успех.