Ослободете се од опсесивни мисли и вратете ја контролата врз вашиот живот: Техника со 4 чекори што ја вади темнината од вашите мисли

1 јуни, 2020
60984_anksiozna-devojka_ls

Опсесивно компулсивните мисли се случуваат против нашата волја и се надвор од нашата контрола. Ова се случува затоа што ние упорно се обидуваме да ги контролираме, да ги избркаме и да ги елиминираме од главите, а тоа не е можно, пишува порталот Васпсихолог.

Присилните мисли обично имаат обврска за вознемиреност, негативни предвидувања, страв дека нешто лошо ќе се случи или ќе се случи ако не следите некаков ментален или физички „ритуал“. Најчестите опсесивни мисли се стравот дека нема да успееме, дека ќе се исмеваме пред луѓето, дека ќе се случи нешто на некој близок, дека сте во непосредна опасност и слично.

Во прилог на фактот дека опсесивни мисли, која по природата на нештата се претежно негативни и “црни”, не можеме да им се спротивставиме со нашите напори – истите овие напори може да се многу исцрпувачки за нашата психа, но исто така и за телото.

Опсесивните мисли опстојуваат во нашиот мозок и предизвикуваат маки од неколку причини:

  • затоа што немаме оддалеченост од нив – ги сметаме буквални, како апсолутни и непроменливи вистини, а не како симптом на вознемиреност
     

  • затоа што постојано се справуваме со нив – ги анализираме одново и одново, го истражуваме нивното значење, се обидуваме да ги контролираме, предизвикуваме или елиминираме.
     
  • затоа што се бориме и го потиснуваме стравот – чувството на страв или некое друго непријатно чувство не треба да се потиснува, затоа што тоа само го зајакнува.
     

Методи како да се ослободите од опсесивните мисли

Според психолозите, еден од начините да се намали интензитетот или целосно да се справиме со компулсивните мисли е да се оддалечиме од нив, да им се даде колку што е можно помало значење и да го оставиме нашиот страв да излезе на површина, без да го потиснеме и да го задржиме на себе. . Затоа што кога стравот се појавува и ги ослободува нашиот ум и тело, неговата моќ е драстично ослабена и ние ќе ја вратиме контролата врз нашите мисли.

Она што е важно да се знае е дека опсесивните мисли нема и не можат да исчезнат за еден ден или два, дека тоа е процес што мора да се работи секој ден и дека успехот и времетраењето се индивидуални. Важно е да бидете упорни, и да се применувате техники, што ќе ви помогнат да се ослободите од анксиозноста, што е извор на компулсивни мисли.

Техниката со која ќе можете навистина да контролирате опсесивни мисли изгледа вака:

Кога се појавува опсесивна мисла – користејќи ја вашата имагинација, замислете дека мислата има одредена форма, боја, тежина, оставете да заземе простор пред вас. Не е важно што замислувате, единствената работа што е важно е да ја „материјализирате“ таа мисла во вашата имагинација и да замислите дека стои пред вас.
 

Додека ја набудувате таа мисла и си дозволувате да ја почувствувате емоцијата што ја придружува таа мисла (најчесто тоа е страв), обидете се да го почувствувате тој страв и воопшто да не му одолеете, туку предајте се на тоа – оставете го да ве победи. Не анализирајте го, не ги барајте причините и значењето и не обидувајте се да ги разберете. Сè што треба да направите е да се обидете да го почувствувате тоа што е можно посилно во моментот кога тоа ќе се случи. Продолжете да ја „набљудувате“ мислата на која сте дале одредена форма и целото внимание да го насочите кон тилот на вратот – „погледнете“ ја мислата и фокусот на мислата насочете го на тилот на вратот.
 

Продолжете со „гледање“ на таа мисла и замислете да се фокусирате на просторот зад таа мисла.
 

Сега повторно размислете за мислата и дозволете си да почувствувате се што чувствувате. Ако стравот го снема, тогаш завршува процесот. Ако не, и ако сè уште почувствувате немир што се појавува со таа мисла, применувајте ги сите чекори уште еднаш, сè додека обвинението не се испразни.