По Оскарите, откажано e и доделувањето на Златен глобус

24 јуни, 2020
golden-globe-atmosphere-4

Свеченото доделување на наградите „Златен глобус“ ќе се одржи на 28 февруари 2021 година, а не во јануари како и обично, објавија организаторите во понеделникот.

Наградите „Златен глобус“ на тој начин ќе бидат доделени за време на викендот првично закажан за Оскарите, а церемонијата на нивното доделување е веќе преместена на 25 април.

Редовниот ритам на холивудската филмска индустрија е целосно нарушен поради пандемијата на Коронавирусот што ги испразни кината во текот на три месеци.

Академијата за филмска уметност и наука, која ги организира Оскарите, минатата недела објави дека ќе ги олабави критериумите за да им овозможи на многу други филмови објавени на платформите за филм да се вклучат во трката за награда.

Исто така, „го продолжи“ периодот до кој филмовите мора да стигнат во кината за да влезат во номинациската трка. Рокот беше преместен од 31 декември 2020 година до 28 февруари 2021 година.

Повеќето американски кина се затворија, а бројни филмови престанаа во самиот Лос Анџелес или на друго место во светот од страв од нов бран на епидемијата „ковида-19“.

Организаторите на други церемонии на филмските награди, како што е британската Бафта, исто така најавија одложувања за 2021 година.